Over de locatie
Het KTC+ is een woonlocatie in Rotterdam-Zuid waar mensen met een licht verstandelijke beperking en een grotere ondersteuningsbehoefte kunnen wonen. De woonlocatie beschikt over 15 studiowoningen, een dagbestedingsruimte en gezamenlijke keuken.
Op het KTC+ is veel ruimte voor persoonlijke aandacht en er vinden veel begeleidingsgesprekken plaats, begeleiders kunnen mee naar belangrijke afspraken en ondersteunen ook op praktisch niveau. De locatie is geschikt voor cliënten die een grotere ondersteuningsbehoefte hebben. Er zijn 15 studiowoningen, je kunt hier niet wonen met een partner of kind. Op het KTC+ wordt niet gewerkt met fases, je kunt hier blijven wonen zo lang jij de ondersteuning die de woonbegeleiders van het KTC+ kan bieden nodig hebt.
Op het KTC+ kun je wonen als je ouder bent dan 18 jaar, er is geen maximum leeftijd. Er wonen zowel mannen als vrouwen.
Team
Op het KTC+ werkt een vast team van woonbegeleiders, één van deze begeleiders is jouw persoonlijke begeleider. Je persoonlijke begeleider biedt jou ondersteuning bij het behalen van jouw doelen. Deze doelen stellen jullie samen op en leggen jullie vast in een zorgplan.
Het team werkt nauw samen met externe behandelaren, bewindvoerders en mentoren.
Er is altijd iemand aanwezig op de locatie; van 07:00u tot 23:00u zijn de woonbegeleiders aanwezig, ’s-nachts en in het weekend is er een wakkere waakdienst waar je altijd bij terecht kan met praktische vragen.
Bezigheid
Bij Firmitas vinden we het belangrijk dat je overdag bezig bent. Dit kan school, werk of dagbesteding zijn. Heb je dit niet? Op het KTC+ is er drie dagen in de week een laagdrempelige dagbesteding waar je aan mee kan doen.
Woning
Het KTC+ heeft 15 studiowoningen die voor jou ingericht zijn met basisbenodigdheden. Als je wil, mag je de studio verder inrichten zoals jij zelf wil. In de studio’s vind je je eigen keuken, badkamer en wasmachine, je hoeft niets te delen.
Indicatie
Op het KTC+ kun je wonen met een WMO, WLZ- VG 3 tot 6 of -GGZ 3 indicatie.
Veelgestelde vragen
Voor wie is het Kamertrainingscentrum Rotterdam?
Voor cliënten vanaf 17 jaar met een (licht) verstandelijke beperking en/of een stoornis die willen leren om zelfstandig te wonen.
Wat houdt de ondersteuning in?
Het is van belang dat de client zich op verschillende vlakken kan ontwikkelen.
Tijdens de begeleiding wordt steun geboden op de volgende leefgebieden: financiën, huisvesting, dagbesteding, praktisch functioneren, psychisch functioneren, sociaal functioneren, lichamelijk functioneren, seksualiteit, opvoeding en zingeving. Samen met de begeleider wordt er gekeken waar de cliënt aan wil werken en dit worden de doelen voor de komende tijd.
Hoe werkt het leerproces?
Tijdens het verblijf bij het kamertrainingscentrum worden verschillende fases doorlopen om vaardigheden aan te leren voor het zelfstandig wonen. Het is de bedoeling dat cliënten na het doorlopen van de fases zelfstandig kunnen wonen met ambulante begeleiding.
Wat is de locatie van het Kamertrainingscentrum Rotterdam?
Het KTC-R ligt in Rotterdam-Ijsselmonde. Het openbaar vervoer en verschillende supermarkten zijn in de buurt.
Moet de cliënt zelf voor de inrichting van de woning zorgen?
Binnen het Kamertrainingscentrum krijgt iedereen een volledig ingerichte eigen woning met badkamer en keuken. Een nieuwe bewoner hoeft alleen zijn of haar persoonlijke spullen mee te nemen. Op iedere verdieping is een gemeenschappelijke wasmachine aanwezig.
Krijgt iedere cliënt een vaste begeleider?
Naast de begeleiding die aanwezig is op de locatie, krijgt iedereen ook een persoonlijke begeleider.
Is er altijd iemand aanwezig in het Kamertrainingscentrum?
Er is 24-uurs toezicht op de locatie. Zowel overdag als in de nachten staat de medewerkers klaar voor de cliënten.
Wie betaalt de woning?
De huur van de woning wordt betaald vanuit de indicatie die door de gemeente of het zorgkantoor wordt afgegeven.
Mag de cliënt naar binnen en naar buiten wanneer hij of zij dat zelf wil?
Ja, dat mag. Alleen moet de cliënt zich afmelden bij het verlaten van het gebouw en zich bij terugkomst weer aanmelden. ’s Nachts moet de cliënt wel binnen zijn.
Mag de cliënt bezoek ontvangen in de woning?
Er mogen maximaal twee bezoekers per keer langskomen. Bij aankomst dienen zij zich te melden bij de aanwezige begeleiders.