info@stichtingfirmitas.nl

Web Design

Your content goes here. Edit or remove this text inline.

Logo Design

Your content goes here. Edit or remove this text inline.

Web Development

Your content goes here. Edit or remove this text inline.

White Labeling

Your content goes here. Edit or remove this text inline.

VIEW ALL SERVICES 

KTC Rotterdam

Heb je nog niet eerder op jezelf gewoond en heb je begeleiding nodig om dit te leren?

Over de locatie

KTC Rotterdam is een woonlocatie in Rotterdam, Schiebroek waar mensen met een licht verstandelijke beperking kunnen wonen. De woonlocatie beschikt over 27 studiowoningen en een dagbestedingsruimte met keuken. Woonbegeleiders werken in het woongebouw. Op KTC Rotterdam wordt gewerkt aan zo zelfstandig mogelijk leven. Om deze reden wordt er op de locatie gewerkt met fases. Des te verder je bent in jouw traject, des te meer de persoonlijk begeleider naar de achtergrond verdwijnt. Als de fases positief zijn afgerond en de doelen uit het zorgplan worden behaald, kun je doorstromen naar bijvoorbeeld een zelfstandige woning met ambulante begeleiding. Deze locatie is geschikt voor cliënten die ondersteuning nodig hebben bij een aantal leefgebieden, maar waarbij zelfstandig wonen uiteindelijk het uitgangspunt is. Op KTC Rotterdam kun je wonen als je 18 jaar of ouder bent, er is geen maximum leeftijd. Er wonen zowel mannen als vrouwen op de locatie. Je kunt hier niet wonen met een partner of kind.

Team

Op KTC Rotterdam werkt een vast team van woonbegeleiders. Iedere cliënt heeft een vaste persoonlijk begeleider. Je persoonlijke begeleider biedt jou ondersteuning bij het behalen van jouw doelen. Deze doelen stellen jullie samen op en leggen jullie vast in het zorgplan. Het team werkt nauw samen met externe behandelaren, bewindvoerders en mentoren. Er is altijd iemand aanwezig op de locatie; van 07:00u tot 23:00u zijn de woonbegeleiders aanwezig, ‘s-Nachts en in het weekend is er een wakkere waakdienst waar je altijd bij terecht kan met praktische vragen.

Bezigheid

Bij Firmitas vinden we het belangrijk dat je overdag bezig bent. Dit kan school, werk of dagbesteding zijn. Heb je dit niet? Bij KTC Rotterdam is er drie dagen per week een laagdrempelige dagbesteding waar je aan mee kan doen. Je begeleider kan je helpen met zoeken naar een baan of opleiding die bij jou past.

Woning

KTC Rotterdam heeft 27 studiowoningen met een eigen keuken en badkamer. De wasmachine wordt gedeeld met de bewoners van jouw verdieping. De studio is door Stichting Firmitas ingericht met basisbenodigdheden: alles wat jij nodig hebt om te kunnen wonen en leven. Je mag je woning natuurlijk zelf inrichten zoals jij wil.

Indicatie

Je kan wonen bij KTC Rotterdam met een WMO, WLZ- VG 3 tot 6 of -GGZ indicatie.

Veelgestelde vragen

Voor wie is het Kamertrainingscentrum Rotterdam?
Voor cliënten vanaf 17 jaar met een (licht) verstandelijke beperking en/of een stoornis die willen leren om zelfstandig te wonen.
Wat houdt de ondersteuning in?
Het is van belang dat de client zich op verschillende vlakken kan ontwikkelen. Tijdens de begeleiding wordt steun geboden op de volgende leefgebieden: financiën, huisvesting, dagbesteding, praktisch functioneren, psychisch functioneren, sociaal functioneren, lichamelijk functioneren, seksualiteit, opvoeding en zingeving. Samen met de begeleider wordt er gekeken waar de cliënt aan wil werken en dit worden de doelen voor de komende tijd.
Hoe werkt het leerproces?
Tijdens het verblijf bij het kamertrainingscentrum worden verschillende fases doorlopen om vaardigheden aan te leren voor het zelfstandig wonen. Het is de bedoeling dat cliënten na het doorlopen van de fases zelfstandig kunnen wonen met ambulante begeleiding.
Wat is de locatie van het Kamertrainingscentrum Rotterdam?
Het KTC-R ligt in Rotterdam-Schiebroek. Het openbaar vervoer en verschillende supermarkten zijn in de buurt.
Moet de cliënt zelf voor de inrichting van de woning zorgen?
Binnen het Kamertrainingscentrum krijgt iedereen een volledig ingerichte eigen woning met badkamer en keuken. Een nieuwe bewoner hoeft alleen zijn of haar persoonlijke spullen mee te nemen. Op iedere verdieping is een gemeenschappelijke wasmachine aanwezig.
Krijgt iedere cliënt een vaste begeleider?
Naast de begeleiding die aanwezig is op de locatie, krijgt iedereen ook een persoonlijke begeleider.
Is er altijd iemand aanwezig in het Kamertrainingscentrum?
Er is 24-uurs toezicht op de locatie. Zowel overdag als in de nachten staat de medewerkers klaar voor de cliënten.
Wie betaalt de woning?
De huur van de woning wordt betaald vanuit de indicatie die door de gemeente of het zorgkantoor wordt afgegeven.
Mag de cliënt naar binnen en naar buiten wanneer hij of zij dat zelf wil?
Ja, dat mag. Alleen moet de cliënt zich afmelden bij het verlaten van het gebouw en zich bij terugkomst weer aanmelden. ’s Nachts moet de cliënt wel binnen zijn.
Mag de cliënt bezoek ontvangen in de woning?
Er mogen maximaal twee bezoekers per keer langskomen. Bij aankomst dienen zij zich te melden bij de aanwezige begeleiders.